Posted by: sylvia a. | юни 13, 2007

Сабазий

sabazi.jpg

Сабазий е мислена книга. Книга видяна през други фасети на диаманта ‘реалност’, не ежедневните. Сабазий е търсене да си обясниш ирационалното и безсмислено зло – защо хората предпочитат да се правят война, не любов? Сабазий е и опит да се погледне през очите на враговете ни; да им каже: ‘правите живота ни безсмислен’ с кроткоста на диалога, не с техните методи – юмруци и бухалки.

Сабазий е шаблон – стар като света, който пасва и разгадава; дава надежда, показва светлината в края на тунела. Кристин Димитрова е успяла да напише красива книга за грозната действителност. Успяла е да ни разкаже за нас и хората около нас без да сочи с пръст, да натрапва изводи, да назидава и порицава, да цитира имена, които продават. Сензацията на Сабазий е от съвсем различно естество – не е скучна, плоска, театрално изкуствена, ялова и запъртък едновременно, каквито са повечето бг книги, който съм чела.  

Книгата Сабазий заслужава да спечели всички конкурси, който ще спечели и да се превърне в класиката, която за мен вече е.

P.S. Днес четох едно интервю с Мартин Карбовски, които ужасно добре описва състоянието на бг-та литература в момента. Кристин Димитрова е една птичка, която не прави пролет, но я предизвестява. Надявам се.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: