Posted by: sylvia a. | август 9, 2007

От книгата ’10 steps to fashion freedom’ by Malcolm Levene and Kate Mayfield

Светът на елегантността

От речника: Елегантност – изтънченост, изящество, красота в движенията, външността и маниерите; вкус към красотата във формите, детайлите и представянето; сдържаност и грациозност; стремеж към перфектното.

Уилиям не е единственият, който се стреми да бъде елегантен. Много висок процент от клиентите ни използват тази дума. Всъщност, елегантност е на първо място в списъка на това, което хората искат най-много. В много от случаите значението на думата се препокрива с други думи, когато хората определят желанията относно личният си стил, като например с вкус, изтънчен и изящен. В списъка по-долу сме изредили няколко от думите, свързани с елегантност, които нашите клиенти ползват често. Тези думи биха могли да бъдат част и от вашите желания:

Усъвършенстван

Изтънчен

Уверен

Простота

Фокусиран

Надежден

Загадъчен

Приковаващ вниманието

Изпълнен с живот

Вашето лично желание може да не съдържа нито една от тези думи. Сигурни сме обаче, че думите, които вие ползвате са свързани с горните по някакъв начин. Сесиите, оставащи до края на книгата ще ви научат как да ползвате думите, към които сте написали че се стремите, за да подобрите имиджа си. Като начало бихме искали да споделим с вас нашите тълкувания, на думите изброени по-горе, което може да ви помогне да полирате детайлите на желанията и целите, които поставяте пред себе си.

Разбирането на думата елегантност от вас самите може да не е напълно вярно.  Възможно е дори самата мисъл за елегантност да е леко плашеща! Или да си мислите, че няма никаква връзка с вас и естествения и обикновен начин по който живеете. Ако сте някой, който старателно избягва прилагането на каквато и да било елегантност в ежедневието си, защото мисли, че елегантността е абсолютно непостижима, знайте че не е. Дори внасянето само на частица от целостта, която елегантността представлява, вие променяте себе си и имиджа си по начин, който едва ли бихте могли да си представите.

Много хора с които сме работили си представят, че елегантността има повърхностно и нереално значение. Те обикновено свързват елегантността с пари, социално положение, както Уилям си мислеше. Това не би могло да бъде по-далеч от истината. Елегантността е стабилна и сигурна основа. Тя има структура и форма и е приятна за окото. Истински елегантните хора са хора със значение и непоклатима увереност в същността си. Елегантността е начин на съществуване; може да сте облечени с дънки и пуловер и все пак да бъдете елегантен!

Елегантността не се интересува много от чуждото мнение и често остава незабелязана. Тя е фина и изпълнена с детайли. Промяната на само един детайл в дадена прическа може да е причината тя да е елегантна или да не е. Елегантните хора са самоуважаващи хора и това се вижда и усеща. Те се стремят към най-доброто възможно качество и ако не могат да го постигнат по-скоро биха се лишили от нещо, отколкото да правят компромиси. Те се грижат за детайлите на детайлите; те са прецизни, независимо дали пращат коледна картичка или си купуват дрехи. Те оставят впечатлението за чистота и яснота – не оставят съмнение в околните какво представляват и как се държат. Маниерите и облеклото им са изрядни, но никога показни. Те се наслаждават на стремежа си към елегантност и изпитват удоволствие да са информирани как се справят. Те са скромни и имат желание да се учат и да продължат да се усъвършенстват. Елегантността е в детайлите – и в това да обръщаш внимание на своите собствени и уникални детайли.

Темата за дрехите е специфична и с много детайли. Ако наистина чувствате нужда от частица елегантност в ежедневието си и визията си, то тогава ще се наложи да разучите как да създадете ваша собствена версия на елегантността, да оставите собствения си отпечатък върху нея. Следващият списък е преглед на информация, която по-късно в тази глава ще разберете как се отнася към елегантността в обличането.  Този списък е съставен да ви вдъхнови, да ви даде идеи, за да може да започнете да свързвате дрехите и това, което бихте искали да кажете за себе си.

·          Елегантност ‘в час’ със света наоколо – Комбинирането на много различни дрехи и аксесоари, модни в момента, без значение каква е цената им.

·          Изчистена елегантност – Без излишни орнаменти, добре конструирана, винаги от добро качество, винаги наблягаща на материите, кройките и стила.

·          Елегантност с вкус към разкош – Позволява на носещият я да блесне, да се възползва от богатството на даден костюм (кралски одежди, униформа) или вечерна рокля и смокинг.

·          Елегантността на Стария континент (така в Америка наричат Европа) – Представлява очарователна смесица от безвремие и надеждност, има дух на история и култура; предполага известна небрежност към вещите.

·          Градска елегантност – Представлява колекция от не натрапчиви и много внимателно подбрани дрехи, които са напълно взаимозаменяеми и подходящи за всякакви случаи; те обикновено са съвременни, но не непременно модни.

·          Ретро елегантност – Познанието и увереността да комбинираме пуловер втора ръка с дизайнерски панталони.

·          Класическа елегантност – Много усъвършенствана, култивирана и дисциплинирана. Има конкретни граници и визия, но е надеждна и сигурна.

Всички тези версии на елегантността има една обща черта: те предават послание за удобство и увереност. Те може да изглеждат като че ли ‘просто са се случили’ или са събрани елементи на съвсем случаен принцип, но обикновено истината е напълно противоположна. Всеки елемент е премислен, за да изглежда че за него не е мислено изобщо.

 

Светът на изтънчеността

Реакцията на Уилям към цялата информация за елегантността беше невероятно мила. Добър професионалист в медицината, много високо ценен от колегите си и уважаван от пациентите си, той гледаше с детско учудване. Беше объркан, съкрушен, затрупан с информация и направо уплашен. Той си мислеше, че ако се стреми към елегантност, то тогава всичките думички изброени в списъка по-горе са съставните й части и той има нужда от всяка една от тях, за да постигне целта. Ние го уверихме, че реакцията му е съвсем нормална и работейки в посока елегантност, няма никаква нужда да събере всяко едно от тези качества в себе си.

Също така му напомнихме, че няма краен срок, към който да се стреми – той не беше добил знанията си в медицината за ден; няма начин от него да се очаква да промени имиджа си за ден. Създаването на нова страна в имиджа на човек, умението да показваме привлекателните черти на външността и характера си са знания и умения, също като в медицината.

Повечето хора изобщо не се замислят, че за да сме елегантни, шик и изтънчени се нуждаем от обучение, още по-малко от научен подход. Дори и хората, родени за да бъдат елегантни, усъвършенствани и изтънчени са били научени на това. Хората не се раждат изтънчени; това не е дарба. Всъщност, за да докажем това твърдение да проверим какво казва речника за усъвършенстван и изтънчен:

Усъвършенстван – за човек: добил познания и умения; загубил природната си простота и наивитет; сложен, усложнен.

Изтънчен – които притежава в много висока степен усет и чувство за добро държание; тактичен е с другите хора или е израз на такова поведение.

Тези определения накараха Уилям още веднъж да се стресне. Той ни погледна с израз в очите, който красноречиво казваше: ‘Това пък сега какво значи?’. Да си красноречив и изискан неизбежно е свързано със събирането на знания и опит. Изтънчените хора възпитават вкусовете си; те се учат как да правят разлика кое е сътворено с вкус и стил и кое – не. Изтънчеността е сложна, защото това, което прави някой изтънчен е предпоставено от много фактори.  Изтънчените хора взимат бързи и интелигентни решения за поведението си, дрехите и начина си на живот – понякога със светкавична решителност.

Давид Микаелис написа прекрасна статия за Джон Ф. Кенеди, Младши, за списание Vanity Fair в броя от Септ’99, точно след трагичната му смърт. Авторът разказва как в нощта на смъртта на майка му, няколко години преди това, Джон Ф. Кенеди, Младши е бил в апартамента си в Ню Йорк, за да предаде на семейството си тъжната новина. Няколко минути по-късно чува риданията на жена, от дъното на стаята. Може би братовчедка, която не е познал? След няколко минутно разпитване се оказва, че никой не познава жената. Той се извинява и я пита за името й, а тя изрежда няколко фалшиви имена. Той осъзнава, че жената е натрапница от улицата, промъкнала се някак си в апартамента. По колко много различни начини е можел да реагира той? Какво бихте казали на натрапник, промъкнал се в стаята на умиращата ви майка? Неговият избор в този момент е меко да каже: ‘Госпожо, мястото Ви не е тук.’

Изтънчените хора са неумолими в желанието си, дисциплината си и решимостта си да бъдат най-доброто на което са способни, без оглед на обстоятелствата. Ще научите повече за изтънчеността в дрехите и поведението по-нататък в книгата.

Ние попитахме Уилям дали е сериозен в желанието си да промени имиджа си. Ние чувствахме, че това към което той се стреми е постижимо и добро за него, нещо към което той се стреми със страст и желание. Почувствахме и че е готов да научи нови неща. Признанието, че няма никаква представа какво е елегантност или изтънченост не означава, че той не би могъл да овладее тези качества.

 

Превод: Силвия Атипова


Responses

 1. Privet Silvia,
  az sym Angel „photofrantic.com“. Liobopitno mi e da razbera za kakyw proekt stawa wypros. Pishisi mi na aralev@gmail.com, koga i kyde e udobno da se widim za da pogoworim.

  Tuk moze da razgledash oshte moi snimki
  http://photo-cult.com/album.php?aut=kalvera&ord=votes

  p.p.
  Izwiniawam se che ne pisha na kirilica.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: