Posted by: sylvia a. | октомври 3, 2007

On Beauty by Zadie Smith

Oh, man…от къде да почна? Спомням си, че след като прочетох първата книга на Miss Smith се чувствах по същия начин: претоварена. Толкова много емоции има в книгите й, толкова много идеи, мнения, впечатления…

on-beauty.jpg

Зейди Смит е изключително продуктивна. Едва на 30 може да се гордее с 3 книги, номинирани и носители на кошници награди. И всяка една от книгите е над 500 страници (знам че количеството няма значение, но за жена пишеща по двупръстната система 500 страници са достойни за уважение).

Зейди Смит е родена и все още живее в северен Лондон. Произходът й е многонационален и многоцветен: майка ямайка и баща англичанин, тя има два полу-братя от първия брак на баща си и двама истински братя, единият от който, рапърът Doc Brown. Всичко това прави Зейди експерт по семейни, етнически, образователни и религиозни проблеми и boy!.. как си личи това в книгите й. ‘On Beauty’ е разположена на 2 континента – Европа и Америка и се разказва за 2 семейства, който макар и противоположни в много отношения си приличат. Книгата е едновременно ерудирана и абсурдно улична – разискват се картини на Рембрандт и цитати от философи, които делят страници с истински жаргон и пушене на трева по купони и дори прилежно описани секс сцени.

Семейство Белси е от Бостън – бащата университетски професор, бял, англичанин, беден и нерелигиозен до мозъка на костите си. Майката – черна, американка, необразована и огромна. Най-големият брат избира академично поприще, но е и дълбоко религиозен християнин. Сестрата е фурия – голяма уста, големи виждания за собственото си бъдеще и огромна енергия за всичко с кауза. Най-малкият брат продава копия на маркови чанти и пиратски ДВД-та на улицата.

Семейство Кипс живеят в Лондон, също са многолюдно, черно семейство, но са вярващи и добре образовани. Или поне в началото…

И така все в този дух, с енергията на класик от ерата на Стендал или Дикенс, страница след страница Зейди Смит разказва за начина, по който живеем. Сега.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: