Posted by: sylvia a. | ноември 19, 2007

Гавра с филм

За любителите на фадо: СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Всички останали: ACT NORMAL 🙂

Снощи бяхме на кино.

Съвсем инцидентно и непредвидено както си хапвахме в ‘Часовника’, в 7 без 3мин. невъобразимо ни се приходи на кино. Изоставихме чиниите недоядени (те и без това там средно се справят с готвенето..), бирата недопита (това го преживях по-тежко от раздялата с яденето, но ми сервираха Стела Артоа с чаша на Бекс, така че го преживях..) и хукнахме към Зала 1 на НДК.Бързам да поясня: идея си нямахме какво и дали изобщо дават нещо по-това време в НДК; нямахме билети; Билетния център беше затворен. Докато на висок глас се тюхкахме пред затварящите се врати на залата, приятно изглеждащ чичко се приближи към нас и ни попита дали искаме покани да влезем. Обичам я тази страна! Никаде другаде не ми се е случвало подобно нещо и знам, че няма да ми се случи. Само на балканите!

Благодарихме му сърдечно и любезно се пъхнахме в процепа на затварящите се врати като един Индиана Джоунс в храма на обречените. Ок, като два Индиана Двоунс в храма на обречените.. и се запрепъвахме към най-близките места. Естествено пропуснахме началото и идея си нямам кой филм гледахме. Мислех да проверя по-късно или да питаме някои, но след поведението ни в салона се отказах..

Филма беше за фадо. По-точно беше фадо клипове на (предполагам) култови фадо изпълнители, в памет на култови фадо изпълнители или на култови фадо парчета. Първите няколко бяха мехлем за ушите и с невероятна хореография. Всичко изглеждаше като началото на приятна кино вечер. После режисьора направи фаталната грешка да включи клип, чийто единствен кадър беше лицето на певицата в едър план. Като гледаш едно лице 3-4 мин. дори и симпатично да ти е все ще намериш някой недостатък. Тази жена имаше вежди под ей такъв ъгъл:

/ \

Побързах да споделя откритието си и това предизвика лек кикот в редицата, което е много неподходящо когато става дума за фадо – всички песни са тъжни: за разбити сърца, разбити надежди и тук-таме за изоставени деца и мъртви роднини.

Следващата изпълнителка имаше същите вежди, което предизвика кикот по дифолт. Докато гледахме тъжният клип усмихнати Л. ми прошепна в ухото предположението, че ако си фадо изпълнител вероятно вместо кофичка кисело мляко за вредни ти дават мехлем за бръчки по челото. За предпазване от професионални деформации. Това така ме разсмя, че ме разплака.

Оттук пътя беше само надолу.

Следвашият изпълнител поразително приличаше на Орлин Горанов, но с ‘фадо’ вежди. Смях.

Върха беше последният клип, който се казваше ‘Къщата на фадото’ и бяха събрали 10-тина герой от латински сериал, да си изпеят мъката. Ставаха един след друг и пееха, което поразително ми напомни за среща на Анонимните Алкохолици, само че за Анонимни Фадици. Вече се смеехме така, че клатехме редичката в киното.

Накрая хората ръкопляскаха, а ние търчахме към изходите с червени лица и сълзи на очи. Тематично.

Само усмивките до уши ни издаваха…

П.С. Нищо лично за фадото. Харесва ми, одобрявам. Просто не случи на вечер, милото..


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: