Posted by: sylvia a. | ноември 21, 2007

The Interpretation of Murder by Jed Rubenfeld

Какво е общото между Фройд, Америка (или по-точно Ню Йорк през 1909г.), убийството на богато девойче в Манхатън, Юнг и бума на строителството на небостъргачи? Книгата The Interpretation of Murder.

Тази книга всъщност е МакДоналдс на книгите. Има кримка, философия, подкупни и покварени политици, достоверни данни за историята и архитектурата на Ню Йорк, анализ на Шекспировият ‘Хамлет’, детайли за раздора м/у Фройд и Юнг, и (не се майтапя) детайлно техническо описание на строежа на мост ‘Манхатън’. А да има и тайно общество с пръстените му и всичкото, което се оказва че иска да съсипе репутацията на Фройд, защото го счита за неморален. Всичко естествено е плитко и масово, за да се разбира и в същото време за всеки има по-нещо.. мания.

Действието общо взето върви така: Фройд е поканен за първи път в Америка, където го боготворят, за разлика от Европа, за серия лекции. Докато е в Ню Йорк наследничката на богата фамилия е убита в апартамента си в най-скъпата жилищна сграда в Манахтън. На следващият ден е направен опит за същият тип убийство – девойката е вързана, бита и удушена с бяла, копринена вратовръзка, но този път тя по-чудо оцелява. Оттървава се само с шок, загуба на паметта и говора. По стечение на обстоятелствата – клюки и общи познати Фройд, Юнг и цялата банда психоаналитици са въвлечени да и помагат да си върне паметта. После един от тях се оказва Супермен (др. Янгър, напълно измислен за разлика от останалите участници в драмата) защото освен богат, психоаналитик, красив и с минало успява да се измъкне от платформа на дъното на река, влачейки след себе си куфар с доказателства. Знам че звучи неясно – тази част много-много не я разбрах…После се оказа, че най-вероятния убиец е един супер богат строителен предприемач, който обаче по времето на първото убийство е бил извън града с кмета на Ню Йорк. Още по-заплетено стана, когато се разбра, че убитото момиче всъщност не е било мъртво ами някой е подкупил патолога на Ню Йорк, за да каже че е имало труп, но после някой го е откраднал от моргата. И това е около 1/68 ма от действието…Накрая естествено хванаха убиеца, Фройд си изнене лекциите с небивал успех и се раздели с Юнг. Младите се залюбиха – девойката със загубената памет и др. Янгър. И така.

Ако искате да си упражнявате английския или сте колекционер на факти относно някоя от гореспоменатите теми пишете да ви пратя моето копие от книгата – няма ниакъв смисъл подобни книги да се купуват, имат или пазят. Не си заслужават отсечените дръвчета.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: