Posted by: sylvia a. | декември 26, 2007

Сам дойдох

Може би я знаете, а може би не. Кръчмата ‘Сам дойдох’, в центъра на София и в периферията на суетата. В центъра на събитията, а като усещане на края на Вселената.

Мислех си днес за името им – ‘Сам дойдох’. Това е толкова повече от име! Това е договор, подписван между теб и съдържателя (той не е собственик – само временен пазител на идеята) всеки път, като прекрачиш прага на заведението.

Те нямат меню, имат продукти и дневни идеи. От тавана висят домашно направени суджуци, които ако лелята е на кеф пържи с каничка олио, специално за теб. Малкото е всъшност само голямо, а хляба е само заводски – другият още не е навлязъл в тяхното измерение/полезрение.

Котките на съседа са ти първи приятели и не ти пречат след поредното ‘малко’. Мушамата на круши върху масата на двора ти е доволно близка като идея, за да се почувстваш като у дома; и да подписваш договора на ‘Сам дойдох’ всеки път доброволно. Коремобола съперничи с този получен от кварталното китайско, но душата ти ликува, току-що завърнала се от времето, когато заспиваше с Педя човек, лакът брада и дънките Панака бяха върхът на софистикацията.

Дали имам носталгия по Соца, пита Мистър Борисов. По принцип не, ама днеска какво ми става..?!

Advertisements

Responses

 1. Имах късмета да уча в Немската Гимназия в близост до кръчмето, така че от 10 години спорадично кисна там.

  Лятото в двора е най-силно.

 2. ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА „НЕ ТЪГУВАЙ“ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАК СЕ Е ПОЯВИЛО ИМЕТО „САМ ДОЙДОХ“. НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СОЦА.

 3. Вчера отидох в кръчмето с голямо желание и нагласа за приятно хапване. Жената вътре се държа с нас така, че все едно идваме да крадем – грубо, скара ни се за това, че сме се настанили на една малка масичка и сме разместили столовете за да се съберем (4 човека). Така и не останахме за да поръчаме каквото и да било. Не мисля, че ще отида отново. може и просто хората да са имали кофти ден, но въпреки това!

 4. И на мен ми се случи същото както на г-н Попов. Случайно попаднахме с един приятел там. Видя ни се симпатично и поканихме още двама приятели. Отношението беше отвратително. Гледаха ни като натрапници и то с голямо високомерие като са кой знае какво. Искахме да си тръгнем но чакахме и другите двама. До като дойдат се примирихме с унижението но като дойдоха и те и те побесняха и си тръгнахме дружно. Според мен не са имали кофти ден а си го считат за нещо като частен клуб което няма лошо ама да си го обявят за такъв и да не канят външни хора, които да изнервят

 5. Ха! Много ме заинтригуваха коментарите на Димитър Попов и Владимир Нецов. Сигурен съм, че това, което казват е вярно.
  Много жалко!
  Разбирам, че „артистично-агентско-соц-подлизурската“ българска бохема за пореден път се е направила на интересна, но не е зле някой от тях да обясни на лелката с мазната престилка, че този ретро остров на вкусни храни и буйни веселби, все пак, реално вече не съществува в миналото, по което те толкова много плюят и по което несъзнателно толкова силно копнеят. Че как иначе! За тях соц-ът беше „ДюшеШ’. Партията ги закриля, дава им художествени поръчения, апартаменти, привилегировани места за децата им в разни „по-така“ училища. Ако имат късмет, тук там, им позволява да се понаправят и на десиденти.
  Какво ли би било, ако трябваше да играят и свирят „на шапка“ някъде по улиците или да се явяват на „кастинги“ в така бленувания Холивуд.
  Да, разбирам, че това не се отнася за много от българските артисти от миналото, но това болно самолюбие ме дразни. Тази отвратителна демонстрация на превъзходство и пренебрежение, също!
  Господа артисти, уважавайте хората, които храните с духовна храна и които от своя страна, хранят вас с материална храна.
  Те ви обичат, обичайте ги и вие!

 6. Без да искам посетих кръчмето ,,сам дойдох“. На село ние ценим чистотата, за вас софианци не знам.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: