Posted by: a-tipova | декември 26, 2007

Сам дойдох

Може би я знаете, а може би не. Кръчмата ‘Сам дойдох’, в центъра на София и в периферията на суетата. В центъра на събитията, а като усещане на края на Вселената.

Мислех си днес за името им – ‘Сам дойдох’. Това е толкова повече от име! Това е договор, подписван между теб и съдържателя (той не е собственик – само временен пазител на идеята) всеки път, като прекрачиш прага на заведението.

Те нямат меню, имат продукти и дневни идеи. От тавана висят домашно направени суджуци, които ако лелята е на кеф пържи с каничка олио, специално за теб. Малкото е всъшност само голямо, а хляба е само заводски – другият още не е навлязъл в тяхното измерение/полезрение.

Котките на съседа са ти първи приятели и не ти пречат след поредното ‘малко’. Мушамата на круши върху масата на двора ти е доволно близка като идея, за да се почувстваш като у дома; и да подписваш договора на ‘Сам дойдох’ всеки път доброволно. Коремобола съперничи с този получен от кварталното китайско, но душата ти ликува, току-що завърнала се от времето, когато заспиваше с Педя човек, лакът брада и дънките Панака бяха върхът на софистикацията.

Дали имам носталгия по Соца, пита Мистър Борисов. По принцип не, ама днеска какво ми става..?!

About these ads

Responses

 1. Имах късмета да уча в Немската Гимназия в близост до кръчмето, така че от 10 години спорадично кисна там.

  Лятото в двора е най-силно.

 2. ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА „НЕ ТЪГУВАЙ“ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАК СЕ Е ПОЯВИЛО ИМЕТО „САМ ДОЙДОХ“. НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СОЦА.

 3. Вчера отидох в кръчмето с голямо желание и нагласа за приятно хапване. Жената вътре се държа с нас така, че все едно идваме да крадем – грубо, скара ни се за това, че сме се настанили на една малка масичка и сме разместили столовете за да се съберем (4 човека). Така и не останахме за да поръчаме каквото и да било. Не мисля, че ще отида отново. може и просто хората да са имали кофти ден, но въпреки това!

 4. И на мен ми се случи същото както на г-н Попов. Случайно попаднахме с един приятел там. Видя ни се симпатично и поканихме още двама приятели. Отношението беше отвратително. Гледаха ни като натрапници и то с голямо високомерие като са кой знае какво. Искахме да си тръгнем но чакахме и другите двама. До като дойдат се примирихме с унижението но като дойдоха и те и те побесняха и си тръгнахме дружно. Според мен не са имали кофти ден а си го считат за нещо като частен клуб което няма лошо ама да си го обявят за такъв и да не канят външни хора, които да изнервят

 5. Ха! Много ме заинтригуваха коментарите на Димитър Попов и Владимир Нецов. Сигурен съм, че това, което казват е вярно.
  Много жалко!
  Разбирам, че „артистично-агентско-соц-подлизурската“ българска бохема за пореден път се е направила на интересна, но не е зле някой от тях да обясни на лелката с мазната престилка, че този ретро остров на вкусни храни и буйни веселби, все пак, реално вече не съществува в миналото, по което те толкова много плюят и по което несъзнателно толкова силно копнеят. Че как иначе! За тях соц-ът беше „ДюшеШ’. Партията ги закриля, дава им художествени поръчения, апартаменти, привилегировани места за децата им в разни „по-така“ училища. Ако имат късмет, тук там, им позволява да се понаправят и на десиденти.
  Какво ли би било, ако трябваше да играят и свирят „на шапка“ някъде по улиците или да се явяват на „кастинги“ в така бленувания Холивуд.
  Да, разбирам, че това не се отнася за много от българските артисти от миналото, но това болно самолюбие ме дразни. Тази отвратителна демонстрация на превъзходство и пренебрежение, също!
  Господа артисти, уважавайте хората, които храните с духовна храна и които от своя страна, хранят вас с материална храна.
  Те ви обичат, обичайте ги и вие!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: