Posted by: sylvia a. | февруари 20, 2008

‘On Chesil Beach’, най-новата книга на Юан МакИан

They were young, educated and both virgins on this, their wedding night, and they lived in a time when a conversation about sexual difficulties was plainly impossible.’

chesil.jpg

Това е първото изречение на книгата ‘На плажа Чесил’ от Юан МакИан. Силно, интригуващо и много откровено. Книгата е една от онези главозамайващо поетични и реещи се из въздуха романи, които само големи ерудити могат да пишат и които определено не са за всеки вкус. Ако обичате сюжетни линии, динамика и обрати тази книга не е за вас. Сюжет няма. Има хора и конфликти и предрасъдъци в решаването им. Има терзания, амбиции и болка от невъзможността да помолиш за помощ и едновремено с това да не можеш да се справиш сам. Юан МакИан е в стихията си изковавайки много правдиви образи и разкривайки и най-съкровените им мисли очарователно.

Проблемите от предишната му книга, за която писах ‘Изкупление’ са и в тази – Юан МакИан е толкова вглъбен в писането, че сякаш забравя, че четенето е важен елемент от консумацията на една книга. Историята е там – загатната и безумно недостатъчна, оставяйки те гладен след последната страница.

Иска ми се да му кажа, простичко и откровено, че тази история щеше да ми хареса с по-малко гарнитура и сол. Материалът е прекрасен и няма смисъл да се кичи допълнително с излишни детайли.

Все пак – препоръчвам, за разлика от ‘Изкупление’.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: