Posted by: sylvia a. | август 31, 2008

Сали Райт срещу WS Teleshop

По действителен случай

-Разказвала ли съм ти за сокоизтисквачката от WS Teleshop?

-Не.

-Точно се бяхме върнали от Англия и свекърва ми поръчва сокоизтисквачка за нас и тях от някаква оферта на WS Teleshop – купуваш една, получаваш другата на ½ цена или нещо такова.

-Мхм.

-Носи тя сокоизтисквачката и решаваме да направим сок от червено цвекло. На сцената присъстват К., свекърва ми, чинка и аз. Включваме сокоизтисквачката и тя започва да издава звуци, като че с канго пробиват кухненския плот и да подскача. Чинка хваща сокоизтисквачката, за да стои на едно място; свекърва ми държи капака, а аз се опитвам да набутам парчетата цвекло в отвора. К. гледа. Изведнъж свекърва ми изпуска капака, той се развърта и кухнята ни става цикламена. Цялата.

-Хихихи.

-Точно я бяхме боядисали бяла. К. побесня и се разкрещя на майка си, как може да си дава парите за такива боклуци! Аз поемам ангажимента да върна сокоизтисквачките, понеже свекърва ми е много притеснителна и няма да се оправи.

На следващият ден нося сокоизтисквачките в магазина на WS Teleshop във Варна и обяснявам най-учитиво на продавачката, че продукта изобщо не отговаря на описанието в рекламата; пантите са развалени и на всичкото отгоре са нужни 3-ма човека, за да се направи сок. Продавачката най-учитиво ми казва, че тя не приема рекламации, трябва да се обадя на еди-кой-си номер, но до сега не се е случвало никога, ама никога да връщат пари.

Аз се прибирам в къщи и се обаждам на телефонния номер. Обяснявам случая отново и там ми казват, да занеса стоката в магазина. Така ли…

ДЕН 1

5 минути след първия телефонен разговор се обаждам повторно:

-Hello, my name is Sally Right. I would like to return some goods I ordered four days ago because

Отсреща се чува:

-Тук една ми говори на английски и нищо не й разбирам! На английски, бе! И к’во да й кажа? Аха. Ю МЪСТ КОЛ ЗИРО ЗИРО…”

Аз старателно записвам и се обаждам. Това се оказва телефона на офиса им. Говоря с жена, която горе долу разбира какво й казвам. Дава ми телефона на офиса във Варна. Обаждам се и повтарям английското си въведение. Отсреща:

-Mи, НО инглиш! Ми, но инглиш!

Обаждам се отново на онази, която горе-долу разбираше и тя обещава за утре да извика преводачка.

ДЕН 2

На следващият ден разговарям с преводачката и обяснявам, че не съм доволна, обадила съм се само 4 дни след като съм закупила стоката и че си знам правата и ще ги съдя. Тя разбра всичко, но преведе само: „Иска да ви съди”. Каза ми, че те пари не връщали. Аз поисках телефона им в Германия, за да говоря с централния им офис. Тогава клекнаха и казаха да ида да се срещна със шефа им на еди коя си дата в магазина във Варна.

ДЕН 5

Шефа не се яви. Беше само онази продавачка, която не спря да повтаря:

-Mи, НО инглиш! Ми, но инглиш!

В магазина имаше клиенти и те се заслушаха в разправията между Сали Райт и продавачката. Аз плямпам на английски и се пуля, като тя се опитва да ми обясни нещо на български, като говори бавно и високо:

-НИ ТЪ РАЗБИРАМ. ОБАДИ СЪ В ОФИСА.

А на зяпачите казва:

-Глей го милото, как съ пули и ни мъ разбира. Кат извънземно и.

Аз едва се удържам да не прихна. Трябваше да се щипя по мекото на ръката. Казвам и да ми даде мобилния на шефа и, като избирам думи, които знам, че и на български се ползват:

-Телефон, юр (соча я), бос?

Тя зацепва и ми го дава. Говоря с шефа и си определяме среща, отново, като му казвам, че ще доведа адвоката си.

ДЕН 7

С брат ми, в костюм и сокоизтисквачките под мишница се явяваме на срещата. Той беше едно лято в щатите и говори малко английски. Освен това учеше 3-ти курс право. Идеален!

Изтъпанчваме се и той се представя:

-Казвам се Йордан Димитров и представлявам моята клиентка Сали Райт. Бла, бла, бла..Искам да ви кажа, че тази жена си знае правата, има възможност и ще ви осъди!

Шефа се опъва, задава въпроси, брат ми превежда и така 20мин. Накрая на шефа му писна и каза на продавачката: „Дай и парите.”. Продавачката се опули, прекръсти се и извади 120лв.

Баща ми щеше да се пукне от гордост, че е родител на Сали Райт и адвоката й. А свекърва ми, нали си е ревлива дори си поплака малко..

МЕСЕЦ ПО–КЪСНО

Минавам случайно покрай магазина и виждам същата продавачка и шефа й вътре. Влизам. Те се постреснаха като ме видяха, а аз на чист български казвам:

-Добър ден. Знаете ли кое е най-тъжното в цялата история, че признахте правата ми като чужденка, но като българка ме игнорирахте. Искам да знаете, че и като българка си знам правата!

Фръцнах се и си излязох.


Responses

 1. Скъпа, рулираш! :)))

 2. Би било смешно, ако не беше толкова болезнено жалко. А как имаш нерви да разиграваш такива сценки не проумявам, но щом те влече :))

 3. добре дошла 🙂

  изключително по-впечатляващ начин да се появиш отново!

 4. кутурак!??!

  защо винаги ще се намери някой многознайко да очерни малкото хора в българия, които се борят за правата си и не се оставят на разни мошенници да ги ебават?

  а-типова, това което си направила с дришльовците от ВС телешоп е супер. извода накрая най-много ми хареса. вярно е че в бг имаме страх и респект към чужденците, но не и към българите. за което сме си виновни само ние заради овчото ни търпение към всякакви идиоти, на които сме дали да се разбере че са еднолични господари на всяка ситуация и могат да правят каквото искат безнаказано.

 5. @ всички Аз само разказвам историята на една приятелка от Варна, това не се е случило с мен! Съжалявам за недоразумението. Аз бих направила такова нещо и съм, но това е на Н. и невероятната и изобретателност.
  Сега се е захванала с община Варна заради едни незаконни строежи. Очаквайте включване 🙂

 6. @ батпеп Аз този месец-два бях като касичка за истории и сега почват да преливат 🙂
  @ кутурак13 Да си овца и да си доволен е изкуство на начин на живот, който винаги ми се е изплъзвал. Имам да уча…

 7. Купил съм десетки продукти от WS Teleshop и всичките те са направо фантастични. Чугунени тигани, рендето Вьорнер и т. н.

  Странно е това, което пишете. Струва ми се, че въпросната сокоизстисквачка е едно голямо изключение, което потвърждава правилото: стоките на тази фирма са много, много добри.

 8. Не можам баш да го согледам моралот на приказната. Чудно ми е што жената воопшто не се ни потрудила да си ги побара своите права како бугарка. И самата била однапред убедена дека мора да се преправа дека е некој друг за да го направи тоа. Можеби да била исто толку упорна како бугарка ќе можела на крај да го постигне истиот резултат. Како бугарка само се јавила еднаш и дигнала раце. Како „Сали Рајт“ упорно се јавувала, и на крај дури им се појавила со адвокат. Мислам дека проблемот не е само во продавачите, мислам дека и самите купувачи се однапред убедени дека просто не можат да си ги остварат правата, и затоа веднаш ја откажуваат битката. Тоа се вика апатија. Убав текст инаку, поздрав до сите.

 9. апостолов, като ти гледам сайтовете и маркетинговите стратегии виждам че са едно към едно с повтарящите се като мантри призиви от рекламите на ВС телешоп.
  един дол дренки сте с ве-ес-овските капиталисти. затва ти харесват

 10. Имам идея. Като пишещ човек какво друго да ми хрумне.
  Питай приятелката си дали е съгласна да си запази правата върху името Сали Райт и да се създаде един сборник с такива разкази на българи. Първа съм в списъка да организирам нещата.Това може да е новия Бай Ганьо хит!

  Иначе изключително ти благодаря за историята.
  Добре се посмяхме със съпруга ми…

 11. веднъж се спасих от глоба в автобуса като се направих на разсеяна чужденка. и все пак.. александар много хубаво казва, че вместо да се крием зад измислени идентичности по-добре е да се научим да търсим правата си като българи. иначе как ще научим мошениците на респект?

 12. Голямо браво!
  За упорството, за инсценировката и най-вече за „МЕСЕЦ ПО–КЪСНО“!
  Моите уважения!

 13. Ае вие добре ли сте?! Очерняне, овци…
  Не знам как от това, че се усмихнах по повод театралните сценки, които са разигравали потърпевшите, вие си изфантазирахте някакво предполагаемо мое отношение към търсенето на права и пр.
  Един съвет, погледнете се лекичко отстрани и си помислете дали това скачане на нож срещу непознати хора, безпричинно при това, не ви наранява вътрешно вас самите.
  Поздрави!

 14. А коментара ми за болезнено жалкото се отнася към тези от телешопинга, да поясня, в случай, че някой си е помислил, че окачествявам хората, които са си искали парите обратно.

 15. @ александар Н. (героинята в историята) не е измислила нарочно да се прави на англичанка, за да си иска правата – било е моментнто хрумване. Тя, уверявам те, си търси правата и като българка. Благодаря ти за смисления коментар.
  @ валентина Весела идея, но малко времеемка..
  @ kukurak13 Всички се объркахме, че укоряваш жената, която си търси правата, не само аз. Когато казваш/пишеш нещо трябва да е ясно и недвусмислено – целта на комуникацията не е само да кажеш, а и да те разберат.

 16. Изводът е: не вярвайте на това, което ви показват по телевизията 😉

 17. Готино, готино!.. А бе пак блогър го беше казал: Не мислете с телевизорите, а с главите си!…

 18. страхотна история. Наистина, обаче, и много жалко че се обръща повече внимание на чужденците. Мисля си- какво ли би станало ако беше отишла госпожицата с брат си пак облечен като адвокат, но тя да си беше българка!

 19. Развеселихте деня ми 🙂

 20. Да, има проблем с начина, по който съм се изразил в първия си коментар. Но вместо да се извиниш, ти сега пък нападаш способността ми да се изразявам.
  Благодаря ти, много си мила!
  Всеки има моменти, в които надрасква нещо набързо, случват се недоразумения, но да продължаваш да се опитваш да ме засегнеш отново…

 21. @Kuturak13 (sorry za latinicata) Izvini me, ako sam te zasegnala. Izobshto ne sam iskala. Stiga tolkova po vaprosa, a?

 22. Типична за епохата на дивия български капитализъм случка.При липса на свястни стоки на пазара сме принудени да купуваме боклуци с пресолени цени.Хубавото е, че това се променя,макар и бавно, към по-добро.Истината е в конкуренцията.
  Браво на героите! Добре са се справили – нестандартно в стандартна ситуация! А Атипова отдавна е спечелила признанието ми като разказвачка.Моите почитания!

 23. Уникална история, много ме развесели. 😛

  Това определено е добър пример за действие при подобни ситуации.. за съжаление, ако си просто недоволен клиент никой няма да ти обърне внимание и всеки ще се ебава с теб, но ако почнеш да се правиш на чужденец и да говориш на инглиш.. веднага цялото поведение се променя и изведнъж всички става много любезни.. особено по курортите.

 24. owned! 😀 добре че има такива хора.

 25. Хей Здравейте ! Да ви споделя нещо и аз .От 1 год. си мисля да си купя това ренде „Buorner“,вчера обаче реших и отидох до офиса на WS .E на рекламата рендето струва 39.80лв,обаче ако решите да си закупите ваничката кьм него става +12.00лв.,и една преставка повече +7.00.Прибирам се у дома с нетьрпение и започвам да го пробвам .Останах много разочарована -нали уж тази му шапка е за да нарендиш продукта докрай-мечтайте си -колкото остава с обикн.ренде толкова остава и с това от рекламата,само дето нервите са повече.Другото-стьргах моркови за проба освен че като остане малка част от продукта той се изпльзва ,вече имам оранжево ренде а не бяло.Преди година си порьчах комплект ножове пак от тях само че по тела и се оказа че на ножовите не са това което показват на рекламата ,дори името с което ги бяха крьстили на рекламата го нямаше ,нито на кутията ,нито на ножовите написано.Не сьм доволна и от 2 та продукта ,така че това беше последната ми покупка .Замислих се дали да не им го вьрна ,но нямам 1 месец време за разправии и театьр.А на момичето Сали Райт -браво,много добре е сторила.Пробутват си боклуците и който се вьрже ,затова рекламите им вьрвят по цял ден!!!И един сьвет-помислете добре преди да си закупите нещо от тях!?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: