Posted by: sylvia a. | декември 3, 2008

Светът на възрастните

За книгата ‘Silence in October’ by Jens Christian Grøndahl

silence-in-october2

Stream of consciousness е първото, което ми хрумва, за да опиша тази книга, но всъшност тя не е жанрово обременена. Честността и отвореността на разказа в нея са отвъд литературата, на места по-живи от мислите на хората от плът и кръв. Разказът се лее с такава лекота и следва спиралата на мислите толкова буквално, че на моменти, в един и същи параграф се преплитат минало, бъдеще и настояще. Усещането, че си в нечия глава, заровен в мислите на друг, виждащ пречупването на светлината и истината през нечии чужди очи е свръхреално .

След 18 годишен брак Астрид, съпругата на разказвача си събира багажа една сутрин и го напуска. Нейното заминаване предизвиква съпругът й да преосмисли цялото си съществуване; не просто тяхната ввръзка, а и връзката му с техните деца, с приятелите им, любовници и може би най-важното – със себе си.

Книгата се казава „Тишина през Октомври”, защото миг след миг, в празният им апартамент в Копенхаген той чува само собственият си глас, преразкарващ живота им заедно и поотделно, търсещ смисъл или безсмислие в случилото се. Броящ моменти на съдбоносни решения и съдбоносни грешки.

Това, което прави тази книга забележителна е неверятната нежност и красота на изказа. Красотата и яснотата му на места спират дъха. Прецизността, с която Грьондал описва и преосмисля отношенията между мъжете и жените, непредвидимите връзки и последствия от техните решения и действия е омагьосваща.

Както пише в анотацията на гърба: „..тази книга ще промени почти буквално начина, по-който мислите за живота.”

Advertisements

Responses

  1. Классная статья – спасибо!

  2. Много ми хареса книгата от прочита на статията, но не я намирам преведена на български. Или се лъжа? Къде мога да я намеря?

  3. Таня, това което ще ти кажа звучи смешно, но е сялата информация с която разполагам. Твърди се, че в Софийския университет, във факултета по скандинавистика, на последния етаж, в последната стая има купчини книги на български от грьондал и други любими скандинавци. Може би там я има.

    Послепис: Стаята наистина съществува. Днес една любима моя приятелка е ходила 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: