Posted by: sylvia a. | март 16, 2009

Does Peter exist?

Гледахме новия филм на Вим Вендерс снощи в Зала 1 на НДК. Последен, официален ден на 13-тия Филм Фест. От обявното начало на събитието в 20:00 часа, първите наченки на начало се появиха към 20:20 – лампите леко примижаха. Към 20:30 най-после се появиха Баба Зула, но притичващи хора между редичките на тълпи имаше до края, който беше 3 часа по-късно.

Като за последно ни се изредиха всички не-толкова-добри музиканти (Баба Зула. Сори, ама да ми крещи шарено облечен музикант в микрофона КОМШУ не е моята представа за добра музикална изява.) Пишман речoдържачи държаха ужасни, несмешни речи и връчиха шарени, ламинирани листчета поне на 10 човека като награди за предполагаеми добри дела. По отегчените въздишки от редовете наоколо се досетих, че никой не е гледал кратките филмчета, снимки и т.н, който бяха наградени. Колко щеше да е трудно да се докара един проектор, на който да се ПОКАЗВАТ наградените произведения. 21 век anyone?

Върха беше, когато Вим Вендерс награждаваше някаква снимка. Наградата беше уикенд в Палермо и печелившия се казваше Петър Някойси. Водещия на церемонията извика представителката на туристическата агенция, осигурила наградата и след леко боричкане за микрофона тя успя да каже, че уикенда е за двама. После обявиха победителя и симпатичен, раиран младеж излезе. Естествено, той беше 3-ти подред на микрофона. Първо водещия го поздрави пространствено, после представителката на туристическата агенция и накрая му връчиха микрофона. Тогава той каза:

Аз не съм Петко.

Сред официалните лица настъпи лек смут, а в залата настана бурен кикот.

По-едно време съвсем основателно Вим Вендерс попита:

Does Peter exist?

Май бил съществувал, ама може и да се е загубил. При тая организация…

А филма Снимки в Палермо е страхотен! Наистина добър Вим Вендерски филм.


Responses

 1. Така нареченият от теб водещ е Стефан Китанов. Човек, който заслужава овации за всичките си инициативи!! А Баба Зула са феномен, който ако не разбираш то поне не отричай!

 2. Да филма наистина е много добър. След монолога на СМЪРТ имах чувството, че Вендерс е открил Тери Пратчет на стари години. А сюрреалистичните препратки било то със статични дълги кадри или 3D анимация, направо къртят.

 3. ужасен филм, голямо разочарование беше за мен, дългогодишен Веендерс фан. Много често си мисля дали филма всъщност не е направен от жена му и той просто се е подписал. Това беше почти Холивудски опит за сериозна философия с открито изразен поучителен месаж (в случай че публиката е глупава и не може сама да стигне до поуката) и уж оригинално заплетена полу-реална полу-фантастична история. Това не е Вендерс когото аз обичам. Това изобщо не може да е Вендерс.

 4. @ Nadet Не знаех, че името на този човек е Стефан Китанов – благодаря за уточнението. НО ако този човек е истински професионалист би трябвало да осъзнае, че е ужасно лош водещ – без мярка за време, уместност; с тъпо чувство за хумор и никакво сценично присъствие.
  Относно Баба Зула: всички сме гледали „Улиците на Истанбул“ и знаем кои са те. В НДК не им се получи (мега лошия звук не помагаше). Трябва работа, развитие, упоритост, каквито не вижда в Баба Зула.

  Относно филма – разбирам, че на много хора няма да се хареса. Той не е Вендерсов шедьовър, но има нещо, което ме впечатлява винаги в неговите филми, този включително. Темите, който Вендерс си избира много лесно биха могли да се превърнат в евтини, мелордаматични бози, но винаги устояват на това. Вендерс не флиртува с публиката и дори само за това е изключителен.
  А аз харесах визията и разказа, също. Съжалявам, че за оттоманиа е бил разочароващ.

 5. a-tipova, може би ще грубиянствам малко, но ще си позволя да развия темата ти „Темите, който Вендерс си избира много лесно биха могли да се превърнат в евтини, мелордаматични бози, но винаги устояват на това“ с доста директен и не въздържан език. Но това не е насочено към теб или към тези които са харесали филма, а към самия филм и илюзията за качество и оригиналност която си създава.

  Нека само да видим каква е тази уникална тема/идея и после как е реализирана. Темата, на кратко е: „Може да си преуспял професионално и да си на върха на това което си мечтал, но за това най-често плащаш с една огромна цена. А именно, забравяш да живееш истинкси. Отчуждаваш се от себе си, от близките, от самия човешки живот.“ (гледал сум поне 5 филма през последната година на тази тема, 2 от които са Турски) И уж най-оригиналното във филма: Кой връща героя обратно в живота? Любовта? До някаде. Друг преуспял като него и осъзнал че трябва да се върне към основите (милионера овчар във филма)? До някаде. А кой тогава? Ами самата смърт. Смъртта въщност копнее да живее (каква прекрасна идея!?), като ангелa от „Wings of Desire“ който копнее да се превурне в човек и да усети крайността на живота/времето с всичките последствия които идват с това. Това не е тема за обикновен филм, както много сполучливо „Wings of Desire“ не беше обикновен филм а по-скоро визуална поезия, с много малко диалози и случки, а с безкраен и добре обмислен монолог/стих и „четене на мисли.“ Но този път Вендерс е решил да постигне непостижимото: да направи истински филм с диалози, ежедневни случки/събития, с истинкси хора и пр. Резултатът: Нещо като Холивудска версия на „Wings of Desire“ Жалкото е че не Холивуд а самия Вендерс унищожава един от най-добрите си филми.
  А иначе, вилмът му от 2005, „Don’t Come Knocking“ развива горе долу същата тема но без нуждата да вмесва смъртта в нея и без нуждата на философкси размишления за живота (и най-вайното без нуждата един от героите да ми казва във самия филм какжа е била идеята на филма). И този филм си е доста сполучлив. Незнам защо трябваше да продължи на същия субжект. Пак повтарям, няма да се изненадам ако се окаже че жена му е имала огромно влияние в създаването на последния филм (не е случайност че преуспелия герой във филма е фотограф, както е и тя)

 6. @ оттомания Това, което казваш ми харесва толкова много, че дори и да не е вярно (или да не съм съгласна) пак си заслужава похвалата за прецизен мироглед и приятна взискателност!
  Аз не съм гледала ‘Don’t come knocking’ (възнамерявам веднага да се поправя!) и може би затова не съм гневна по отношение на ‘Shooting in Palermo’. А и какво толкова лошо ако е повлиян от жена си – ние сме за това – да покваряваме великите творци 🙂

  Последно, съвсем сериозно: не съм съгласна, че нещо може да развали ‘Wings of Desire’ – той си е някъде там този филм и помията от другите филми само се плиска в нозете му. Не достига крилата.

 7. a-tipova: ще се наложи да се увлека малко извън темата, но няма как да не ти благодаря за красивите ти думи. И разбира се няма нищо лошо в това да си повлиян от жена, особено от „най-специалната, най-близката“ Въпросът е на умението да съчетаеш нейното (или на когото и да е) влияние със своя мироглед и принципи, без да компрементираш качеството което си постигнал до този момент. Но май на хората на изкуството от всички браншове им е много трудно да преценят кога да спрат. Може би, например, повечето от тях не трябва да творят когато са щастливи, а просто да се наслъждават на щастието си. Незнам, не го познавам от толкова близко, но на мен ми изглежда че Вендерс е от тези творци които не могат да творят „щастливо, весело“ изкуство. Това по принцип си е много трудно (Роберто Бенини, Кустурица, и може би Фелини са малкото майстори за които се сещам в момента които правят смислени радостни филми) .

  А за „Wings of Desire“ си напълно права. Никой не може да го свали от висините на което се е изкачил, дори и създателят му. 😉

 8. @ оттоманиа Абсолютно си прав – щастието е най-големият враг на изкуството! Това даже в университетите се учи.
  (хм, не знам за българските)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: