Posted by: sylvia a. | юни 1, 2009

Гласуване за парламентарни избори 2009 в чужбина

Ще бъда в чужбина през Юли, точно по време на изборите. Понеже много държа да гласувам този път и защото обичам да съм подготвена се разрових из нета, да разбера каква е процедурата.

Противно на слуховете, които прочетох на много места се оказа, че не е необходимо да се регистрирам предварително. За всеки случай издирих емайла на БГ консула в Лондон и пуснах емайл с данните си.

Получих бърз отговор.

izbori 2009 I

Освен това ето линк към един пост, който дава подробна информация.

Моля, информирайте близки и познати, които имате в чужбина, че гласуването никак не е трудно и времеемко, а за сметка на това е много важно!

Advertisements

Responses

 1. а на мен току-що любезен мъжки глас ми съобщи, че заявление трябва да бъде подадено и след сряда ще имат повече информация на сайта на Посолството в Лондон… на кого да вярваш?

 2. От сайта на МВнР:

  „3. Избирателните списъци на българските граждани, живеещи постоянно или пребиваващи в чужбина, се съставят въз основа на заявено лично желание за участие най- късно до деня на изборите (чл. 37, ал. 1 от ЗИНП).

  Избирател, който не е включен в избирателния списък до изборния ден, се вписва в списъка от секционната избирателна комисия (чл. 37, ал. 2 от ЗИНП) в деня на изборите. “

  http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=19685&Itemid=569

  http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=91&id=357&Itemid=569

 3. Май си трябва заявление:
  „6. Заявлението ( Приложение № 10 от изборните книжа) трябва да е в писмена форма и да е подписано саморъчно (лично) и да съдържа ясно изразено желание за гласуване и се подава с писмо или в електронна форма (по факс или чрез електронна поща на сканирано саморъчно подписано заявление) до посолството на Република България или консулската служба за съответната държава.

  В заявлението се посочват трите имена по паспорт, лична карта или военна карта, адрес на пребиваване в съответната държава и постоянния адрес на избирателя в Република България.

  Заявлението (Приложение № 10 от изборните книжа) се подава не по-късно от 14 юни 2009 г., неделя включително (20 дни преди изборния ден). „

 4. Здравейте,
  и аз имам същия проблем. Налага ми се да пътувам юли месец за Англия и тъй като искам да гласувам, ще трябва да го направя в Лондон. Утре ще се обадя в посолството и ако ми остане време, ще драсна, какви са изискванията.
  Поздрави 🙂

 5. Не е нужно да се обаждаш. Пиши мейл (горе съм дала адреса) с имената, номера на паспорта и егн. И кажи, че искаш да гласуваш. Това е.

 6. Ето къде можете да прочетете закона: http://www.2009izbori.com/index.php?option=com_content&view=article&id=732:2009-05-07-15-04-22&catid=30:low&Itemid=47
  Това, което ви интересува:
  (12) В чужбина се гласува само с бюлетина за кандидатски листи на партии или коалиции
  (8) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2005 г., в сила от 12.04.2005 г., изм. – ДВ, бр. 63 от 2006 г.) Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в чужбина образуват избирателни секции:
  1. в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство;
  2. (доп. – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) в населените места извън т. 1 – при наличие на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма чрез саморъчно подписано заявление – подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до посолството на Република България или консулската служба за съответната държава; в заявлението се посочват трите имена по паспорт, лична карта или военна карта на избирателя, заявил желание да гласува, единният граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, както и постоянният адрес на лицето в Република България; ръководителят на дипломатическото представителство изпраща информация до Министерството на външните работи, съдържаща трите имена, единния граждански номер и постоянния адрес в Република България на заявителите и държавата; Министерството на външните работи изпраща обобщените данни от всички държави до Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не по-късно от 15 дни преди изборния ден, за да бъдат автоматизирано заличени от избирателните списъци за гласуване в Република България; лицата, заявили, че ще гласуват в чужбина, не могат да бъдат дописвани в избирателните списъци в страната в изборния ден;

 7. Българи, гласувайте. Активността в такъв момент е предопределящ фактор за изборните резултати за България.

 8. Аз също ще гласувам в чужбина и за това се обърнах към представителството в държавата.От там много любезно ми отговориха,че мога да гласувам и без предварително заявление.Но за да съм сигурен,че моя ГЛАС ще се зачете аз си подадох нужното заявление,и мисля да гласувам не за тези които ни обещават,че ще изградят ускорено магистралите……


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: