Posted by: sylvia a. | октомври 20, 2009

Комуникация 0 (никаква)

Често откривам, че проблемът при комуникацията не е това, което казваме, а как го казваме. Не съм открила топлата вода – знам, че това е проблем отдавна, занимаващ много по-сложни умове от моя; знам, че cross-cultural комуникация се изучава в университетите и е направила не един човек докторант.

Това, което искам е да разкажа, как сутринта се пулих над един коментар, под един стар пост и цъкайки с език си казвах, че само ако нотките на укор, че мисля това, което мисля или горчивият вкус в устата, който остава от опита за демонстрация на превъзходство не бяха там: какъв хубав диалог можеше да се получи…

Поста, под въпрос е ето този, а коментара гласи:

Здравейте уважаема, Случайно попадам на написаното от Вас и повярвайте ми, мисля, че доста се надценявате. За първи път попадам на толкова обълкан човек. Вие се възприемате като интелектуален вампир ли?Доста смело, дори безразсъдно заключение. Имате доста погрешна представа за интелектуалния вампиризъм. Аз лично общувам с интеректуален вампир от близо 10 години. Интелектуалният вампир е с идключително добро чувство за ориентация и избирателно пласиране в живота на интересни хора. По никакъв начин не мисля, че се дистанцира и пропуска да получи полезна информация от какъвто и да било род. не мога да Ви опиша ловките похвати, които използват, за да измъкнат полезната информация и да се възползват от нея. Въпреки, че разполагат с познания, натрупани и със собствени усилия, никога не се отказват да направят един нов паралел между собствените си знания и новополучените. Запозната съм с ловките методи за “измъкване” на информация и със изключително многопосочните ходове за влизане в тънките струни на човешкото съзнание, с единствената цел да се информират. Това обаче в никакъв случай не е свързано с изолация. Енергийните вампири имат един голям недостатък. Те не знаят какво искат да знаят.Ако разбирате какво имам предвид. Те минават покрай важна и интересна информация, но не я възприемат за такава, докато някой друг не им съобщи, че това е важна и интересна информация. Освен това, всичките си усилия насочват към информация свързана с начини за забогатяване. Всяка друга информация обработват бързо и губят бързо интерес към нея. Разбира се начините за забогатяване са многостранни: поведение, връзки, обучение, професионална изява, и те чудесно се ориентират в тези раздели от човешкото битие, за да се доберат до методите, с които си служат другите хора и да ги приложат на практика. Ужасяващото не е в това, че те имитират чуждо човешко поведение. Дори това е, по скоро, малкото зло, тъй като човешкото его е удовлетвовено от усещането, че някой се опитва да му подражава. Проблемът идва, когато постигнат успеха, благодарение на това, че са били успешни имитатори. Стават самонадеяни и излизат от рамките на копирането.Все пак имат своя индивидуалност. И ако скоро не си набавят нова информация за това как да продължат,стават още по яростни и зловещи и впиват още по силно нокти и зъби в донорите си. Въпросът е кой им го позволява. Не ми говорете за “надграждане” и тем подобни клиширани изрази. И не се надценявайте! За да станете “успешен” интелектуален вампир, трябва бая да се потрудите.

С уважение: Ива

Мила Ива,

Може и да сте права, за съжаление ако не намерим верния тон, никога няма да разберем. Засега категорично не успяваме.

Advertisements

Responses

  1. хи, ма ти наистина си си един „интеректуален“ вампир 😆

  2. Викнете Хелсинг!

  3. А бе то си е казано на времето кратко и ясно: „Пусни си едно перде пред очите, па сетне псувай наляво и надясно!“ От това по- добра комуникация няма!

  4. @ бат пеп Ах, вече и аз не знам… 😀
    @ узумаки Ху дъ **** из Хелзинг?

  5. Не знам какво точно представлява интелектуалният вампир,но знам какво е енергиен вампир. И мисля,че Ива бърка понятията.Енергийните вампири често са нещастни и обсебващи хора,които „смучат“ внимание,ангажираност,съчувствие.Те не са успешни,а по скоро деструктивни за себе си и околните индивиди.Проблемът е добре разгледан в „Хора на Лъжата“ на Морган Скот Пек.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: