Posted by: sylvia a. | март 31, 2010

Софийското летище

…  е символ на търговско безхаберие от ерата на зрелия Социализъм. Говоря за старото, така наречения Терминал 1, но съм почти сигурна, че Терминал 2 не е много по-различен.

Има две… ами лавки, които продават глупости от сорта на солети Хрус-Хрус, сандвичи с луканка,  меденка Любимка и вафли Мура. Не само че асортимента им е беден, но цените има са бомбастично, невероятно и граничещо с  тъпота високи. Дори човек като мен, който не гледа цените на дребните неща (знам само цената на солетите от нормален магазин) се взира с тъп поглед в написаните с черен маркер цени недоумяващо. Солети 1,79; сандвич 4,49; вода 2,49.

Какво всъщност постигат с това?

Ами нищо. Много по-малко хора пазаруват, с много по-голямо нежелание, в резултат на което продавачките са кисели, защото само кибичат и клиентите са кисели, защото плащат пари, които не искат от чиста принуда.

Пример: полета ми закъснява с 3 часа. Обед е. Аз проучвам внимателно какво мога да ям/пия. Нищо не харесвам, но решавам да купя нещо от чиста скука. Спирам се на солетите, виждам цената и не купувам, защото принципно не одобрявам политиката на 700% увеличение на цената на какъвто и да е продукт.

Прибирам си демонстративно портмонето, което всички наоколо виждат, защото няма какво друго да се гледа, освен хора, които мърдат наоколо. Продавачките са видимо разочаровани, защото няма други клиенти освен двама чужденци, които пият кафе.

А можеха да нахранят около 100 човека, да ги напоят и да им продадат купчина безсмислени неща, които никой не планира да купи, но винаги купува когато са под ръка и има време – дъвки, бонбони, мокри кърпички и т.н.

Сигурна съм, че и така печелят. При 700% марджин не е трудно да си печеливш. Колко повече биха печелили обаче, ако оборота им скочи 100 пъти?

Ама какво да го обсъждаме – зрелият Социализъм не се влияеше от икономически принципи. Защо лавките на летището да се влияят? Само че зрелият социализъм се сгромоляса с гръм и трясък преди 20 години. Защо лавките на летището все още следват малоумната му политика?

Advertisements

Responses

 1. най-вероятно защото се управляват от същите „социалисти“ отпреди 20 години

 2. Монополът не е чисто социалистическо явление. Има го и при зрелия капитализъм (когато му се разреши). Виж, мафия е чисто южняшко явление.

 3. Има и още нещо, предполагам наемите на летището са бомбастични. Не че това е оправдание, но пък си заслужава да се потърси обяснение и от самото летище. Айде бутици и фришопове как да е, ама поне хранителните заведения според мен трябва да са достъпни.

 4. ‘Защо лавките на летището все още следват малоумната му политика?“

  Защото собствениците са малоумни.

 5. По мое мнение и цените навън са надути по 3-4-5 пъти, не е само българско явление (този път). Вероятно наемите са обосновка до един момент, а след това е ‘да изстискаме чужденците на летището’, които често не за запознати със стандарта (или е достатъчно висок, за да не им пука).

  Подобно на менте-такситата, които са се запасили около летищата.

 6. трябва да видиш на Шереметиево за какво става реч: сандвич 6 евро, кафе 5 евро. кеф.

 7. Не на всички летища е така.
  На летищата в Милано и Рим/Фиумичино/ цените са съвсем нормални. Кафето е 1 евро. Сандивчът ок. 2,5 Е.

  Искам да отбележа, че и на летище Пловдив, въпреки стартиралата редовна линия на Райън еър цените са нормални. Кафе Лаваца-1,5лв.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: