Публикувано от: sylvia a. | август 11, 2010

Банско ‘is moving on up’*

Силвия, личният ви член кореспондент от Банско Джаз фест, предава

Уважаеми дами и господа, имаме сензационна новина – кризата е накарала един град в България, вместо да клекне, да се свие и да мрънка, да се…развива! Да, Банско търси и намира начини да привлича туристи през лятото, които не само да идват и да харчат пари, но да се забавляват и да остават доволни.

снимка nasamnatam.com

Новото в Банско Джаз Фест

Аз винаги съм харесвала феста, но не бях идвала от 2008г. През това време събитието определено се е разраснало и подобрило. Организаторите се бяха постарали да подредят групите в програмата тематично – R&B night, Acid Jazz Nightи т.н.. Освен това трите групи, които излизат на вечер също бяха организирани добре – първо излизаха групите за ценители – в крайна сметка 7:30 хората още вечерят и няма да отидат на площада, освен ако много не харесват конкретния стил/изпълнител. После излизаха изпълнители, които са универсално популярни и много хора искат да видят и чуят – Милчо Левиев или Танго Project. Последни излизаха купонджиите. В разгара на нощта, когато хората са леко уморени логичната стъпка е или да станеш да танцуваш или да си лягаш. Инкогнито и 8WD направиха страхотни купони и вдигнаха всички на крака.

Тази година в програмата имаше 18 основни изпълнители и втора сцена. Имаше страхотни, но не много известни чуждестранни музиканти, като французите No Square Quartet и Antonio Flinta Quartet от Италия; музикални величия като Соломон Бърк и Стив Хакет; прекрасни български музиканти, като Percussion Impact Project – проект на Христо Йоцов, Стоян Янкулов и вече покойния Румен Тосков, който беше достойно заместен от Милен Кокошаров.

И, разбира се, Йалдъз Ибрахимова – изпълнител с повече от 30 години на сцената, все така млада и с хиляди идеи за импровизации, нови песни и версии на познати парчета. Като джазираната версия на „Дилмано Дилберо” изпълнена само с глас, която се хареса на всички на площада.

Това е другото ново – всички се забавляват. От месните баби, които седят на седянки по улиците и охотно се усмихват и поздравяват, когато им се усмихнеш и поздравиш; през продавачките на кебапчета, които продължават да ги продават за 70ст/бр, защото „..това им е цената.” До публиката. Много чужденци – немци, англичани, французи, испанци, гърци и много, много българи, които слушат джаз с неприкрито удоволствие.

Усещането, че си попаднал в паралелна вселена не те напуска през целия ден. Навсякъде музика, навсякъде усмивки – в двора на Роял Тауърс всеки ден забива Тетевен Дикси Банд, които се справят чудесно. Във фоайето на нашия хотел (Вила Рока) непрекъснато свиреше някой на пиано.

Дори Найклуб, бастиона на чалгата, временно беше прекръстен на Джаз Найклуб и всяка вечер имаше джам сешъни. Там и в още четири други клуба.

Новото в организацията

Ако отсядате в хотел спонсор на Джаз феста получавате пропуск за първите редове на всеки концерт. Така гостите на хотелите получават предимство пред случайно отбилите се. Имайки предвид, че концертите са със свободен достъп това е един лесен и обществено приемлив начин да поощриш хората, които си оставят парите в месния бизнес. За всички други също има пейки и удобни места за сядане – просто малко по-назад.

Има прекрасна брошура, в която е публикувана програмата и около страница за всеки изпълнител, както и информация за Банско и феста. Има хубав и полезен сайт.

Всички хотели, ама наистина всички, имат убийствено добри промоционални пакети за феста:

Апартамент в Роял Тауърс за до 4 човека – 60лв./нощувка ВВ

Вила Рока – 125лв. на човек, за 5 дневен престой ВВ

Молерите – 120лв. стая за двама за 5 дневен пакет ВВ

И все така упоритото и устойчиво лошо

Тома Спространов. Уникално прост и некадърен водещ, който (не знам защо?!) канят всяка година. Гърча се от срам и ужас каква ще е следващата изцепка на този ужасен човек, който няма никакво понятие от музика; изключително е дребнав – рекламира САМО собствените си, никого неинтересуващи прожекции на филмчета, и нищо не спомена за 4те сцени, пръснати из цяло Банско през деня, на някои от които се случваха уникални концерти.

Няма да обяснявам повече, ще преразкажа случка-две, за да не остана голословна:

„- Искам само да ви напомня – казва Тома, че отзад на щандчето (забележете умалителното) на фестивала се продават тениски. Не мога да разбера защо никой не си купува от тях?!

В този момент четирима човека от публиката, които седят един до друг се изправят, всички облечени с тениски на фестивала, на което Тома коментира:

–          А, ето – тези младежи са си купили тениски. Не знам колко струват, но щом те са си купили значи трябва да са МНОГО ЕВТИНИ!

Тук публиката надава невероятен вой от смях, а четиримата си седнаха моментално. Имаше хора с насълзени от смях очи около мен.”

Извика Йелдъз Ибрахимова около 5 мин преди да са подредили инструментите за нейния концерт, при което тя се принуди да се мотае по сцената и накрая се извини, че са я извикали много рано, прибра се и се наложи да излезе втори път. Толкова за ‘гранд появяването’ което тази жена и публиката очакваха и заслужаваха.

Представи Бианка Моралес като певица с ‘разнороден’ произход. Бианка Моралес е кубинка, която живее във Финландия.

Моля ви, моля – намерете един достоен водещ за този прекрасен фестивал…

* от песен на M People


Responses

 1. […] Сърдечно благодарим на Христо Иванов (@cipisec) за предоставения снимков материал. Попаднахме и на публикацията на Силвия Атипова за фестивала. […]

 2. на мене ми е омръзнало да гледам едни и същи муцуни с едни и същи програми

  тези което разбират от музика ще отидат в Ниш където могат да видят истинските легенди:

  12.08.
  -Saskia Laroo Band
  -Solomon Burke
  -Rambo Amadaeus

  13.08.
  -Roy Hargrove Quintet (USA) / Earth

  14.08.
  -Manu Dibango & Soul Makossa Gang !!!

  15.08.
  -Terje Rypdal trio
  -De Phazz

  сравнете с програмата в Банско – аз лично бих се въздържал от коментари от уважение към някои от доайените-участници

 3. Виктор, разбирам че не сте били на Банско Джаз фест скоро?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: